Förskola Expert – en nyhet från Draftit!

Idag är det förskolans dag. Det vill vi uppmärksamma genom att dela med oss av en spännande nyhet. Inom kort kommer Draftit att lansera Förskola Expert – ett digitalt verktyg för dig som jobbar som rektor på en förskola!

Förskola Expert är ett verktyg som på ett enkelt och effektivt sätt hjälper dig att hantera juridiska frågor som kan förekomma i ditt dagliga arbete. Verktyget hjälper med lättläslig text dig att tolka och förstå lagar och regler kopplade till förskolans värld. I Förskola Expert kommer det finnas en handbok, dokumentmallar och möjlighet att fråga en expert om det är något specifikt du undrar över. Bra, eller hur?

Nedan har vi samlat några frågor från frågebanken som har ställts av användare, som sedan våra juridiska experter har svarat på. Alla frågor som inkommer blir anonymiserade innan de publiceras i frågebanken. Ett litet smakprov av vad du kommer att kunna få svar på i Förskola Expert:

Har förskolan rätt att neka plats på sommar-öppen förskola för att en vårdnadshavare inte ansökt om plats i tid?

Experten svarar: Skollagen eller andra styrdokument anger inte att det finns någon bestämd tid för när vårdnadshavare senast ska ha anmält sina tider då de är i behov av barnomsorg och har fått en plats tilldelad. Självklart kan förskolan uppmana föräldrar att svara inom en viss tid men det är inte möjligt att neka dem barnomsorg även om det anmäls senare än ni önskat.

Vad säger lagen om när föräldrar fotograferar barn på avslutningar?

Experten svarar: Det finns inget generellt förbud mot fotografering förskolan. I många förskolor har man dock kommit överens med vårdnadshavarna om att helt förbjuda fotografering och filmning under uppträdanden eller andra evenemang. Det kan motiveras inte bara av risken för att barn med skyddad identitet skadas, utan också med att det är störande. I frånvaro av en överenskommelse finns det inget direkt stöd i lagen för att införa ett fotograferingsförbud. Förskolan har inget ansvar för den skada som eventuellt följer av att föräldrar lägger ut foton eller filmer på sociala medier.

Kan vi ta gruppfoton på förskolan efter GDPR? Vad ska vi i så fall tänka på?

Experten svarar: Fotografering är en uppgift, som nog inte kan räknas in i det som är nödvändigt för att sköta uppdraget i förskolan. Detta gäller nog särskilt gruppfoton. Om det vore nödvändigt skulle det vara tillåtet att behandla personuppgifter enligt dataskyddslagstiftningen, eller GDPR som du kallar den. Om ni ändå vill kunna fotografera, bör ni inhämta samtycke ifrån vårdnadshavarna.

Förskola Expert är skriven av våra juridiska experter som har koll på allt inom skolans värld. Om du inte skulle hitta svaret på din fråga i frågebanken kan du alltid fråga våra experter direkt inne i verktyget. Du får alltid svar inom 48 timmar, men oftast redan under samma dag.

Vill du få information när vi lanserar Förskola Expert och hålla dig uppdaterad kring andra verktyg från Draftit? Anmäl dig då till vårt populära nyhetsbrev nedan.

Gillar du det du läser? Dela detta inlägget!